(N) Tabbytail's er et lite FIFe-registrert katteoppdrett i Trondheim.
Vårt mål er å avle fram sunne og rasetypiske individer med godt gemytt.

(N) Tabbytail's er et lite FIFe-registrert katteoppdrett av rasen maine coon. Vi holder til i Trondheim, omtrent 30 minutters kjøring fra Værnes flyplass.

Vårt første kull kom i 2007, og vi har hatt i gjennomsnitt 1-2 kull i året. Vårt mål er å avle fram sunne og rasetypiske individer med godt gemytt.

Vi har valgt å ha et lite oppdrett med få katter da våre katter lever sammen med oss som familiemedlemmer, og vi ønsker å ha god nok tid til alle sammen. Vi ønskerogså at våre avkom skal leve sammen med de nye familiene sine slik de er vant med hos oss.

 

Om maine coon (forkortet MCO)

Maine Coon er en "naturrase" som stammer fra det nordøstlige USA. Navnet kommer av staten Maine, samt en vanlig engelsk slang for vaskebjørn (raccoon - "coon"), da halen til en mønstret maine coon kan minne om vaskebjørnens hale. En myte går ut på at mco er en blanding av katt og vaskebjørn, men en slik blanding er genetisk umulig. Derimot ligger mco genetisk nært vår egne norske skogkatt samt sibirkatten. En annen myte sier at vikingene hadde med seg skipskatter da de kom til Amerika og at de kattene paret seg med de lokale kattene der.

Maine Coon ble opprinnelig brukt som arbeidskatter på gårder og skip. Den er en dyktig og kjapp jeger selv om den er robust og kraftig bygd. Mco skal være store rent fysisk, men de færreste kattene veier over 10-12 kg som man kan få inntrykk av fra enkelte kilder på nettet. Maine coonen ferdigvokst i lengde rundt 1-1,5 års alder, men den fortsetter å utvikle seg og breie seg ut til den er 3-4 år gammel. Hunnkatter veier som regel 4-6 kg, hannkattene 6-9 kg. Det er selvfølgelig store variasjoner. Uansett vekt, personligheten til denne katterasen er det største i våre øyne.

Beinstrukturen skal være solid med god muskulær tone, og kroppen skal være rektangulær. Halene skal være lange og buskete. Mco blir ofte gjenkjent på gaupe-tufsene på toppen av ørene som gir dem et vilt utseende. De skal til og med ha hårtufser i ørene, samt mellom tærne.

 

Kjøpe katt fra oss?

Maine coon-kattunger fra oss selges først og fremst som innekatter, selv om det ikke er noe i veien for at de kan være ute i trygge omgivelser om man bor slik til. Katten ikke under noen omstendighet skal avles på, men er ment som en katt til selskap/kos og/eller som en utstillingskatt.

Det er ikke noe krav at du drar på utstilling om du kjøper katt fra oss, men det er selvsagt hyggelig å kunne se igjen og hilse på våre avkom. Dessuten er katteutstilling en fin arena til å møte andre katteintresserte folk, og en fin anledning til se se katter av mange raser.

Kun de best egnede individene kan vurderes solgt til avl, men da kun til registrerte oppdrettere som har satt seg grundig inn i rasen og har et mål eller avlsprogram i sitt oppdrett.

 

Hva er egentlig en rasekatt?

Er du ny i rasekattverdenen kan det være lurt å sette seg inn i hva en rasekatt er og hvorfor en rasekatt bare er en rasekatt når den har stamtavle utstedt fra NRR eller TICA.

Maine coon er en rasekatt. Det vil si at oppdrettere i flere generasjoner har arbeidet med å avle fram typiske kjennetegn hos kattene etter rasestandarden for valgt katterase. Det er mye arbeid og kunnskap, og dessuten et stort ansvar, som ligger på oppdretterne når det gjelder å bevare rasens karakteristiske utseende og væremåte.

Per definisjon er en rasekatt en katt som er registret i en stambok, og som har en stamtavle som er utstedt av en stambokfører. Derfor er ikke en katt uten stamtavle en rasekatt, uansett hvor renraset foreldrene er, da er den per definisjon en huskatt.
Kilde: NRR